Tabu å skrive om? Vel, noen må gjøre det, synes jeg.

Jeg har gruet meg en del til dagen i dag og morgendagen.

Hvorfor? Det er det dessverre et ganske bedritent svar på, bokstavelig talt.

 

Det er jo ikke noe morsomt å skrive om tarmer og sånn, for å være ærlig. Men noen må jo gjørra det, si, for det er et viktig tema å være åpen om.

Jeg gidder ikke at alt som er pinlig skal være tabu lenger. Drittlei tabuer. La oss snakke om det som om det var været vi diskuterte.

 

Når vi merker endringer i kroppen vår, og spesielt når vi kommer opp i en viss alder, så er det lurt å sjekke det opp.

 

Og det er dét dette innlegget skal handle om. Tarmer og avføring.

 

Jeg har alltid hatt litt trøbbel med tarmene mine. Det ligger i familien, pleier jeg å unnskylde meg med. Det er vel en sannhet med modifikasjoner. Magen min oppfører seg nok etter hvordan den blir behandlet.

Får den god behandling, oppfører den seg ganske greit, og hvis jeg fôrer den med dårlig mat og mye stress, sier den ganske fortp ifra.

 

For 6 år siden fikk jeg diagnosen IBS, irritabel tarmsyndrom (irritable bowel syndrome). Du kan lese mer om IBS på f.eks. Helsenorge sine sider her.

 

Jeg vet hvilke matvarer jeg bør holde meg unna, og hva som fungerer best for min mage. Stress bør unngås. Det har ikke vært så lett å unngå stress de siste 8-10 åra. Magesår og fjerning av galleblæra med tilhørende steiner er også kjent for undertegnede.

 

Likevel stusset jeg litt i sommer da avføringsmønsteret mitt endret seg. (Det er lettere å prate om det enn å skrive det, kjenner jeg. Muligens motsatt enn hva andre føler).

Anyways.

Jeg kan ikke tidfeste akkurat når ting endret seg, men plutselig begynte jeg å legge merke til fasongen på det som lå i toalettskåla. Det var slutt på “store saker”, om dere skjønner.

“På folkemunne” kalles det blyanttynn avføring.

Er ikke så ofte ordet ‘tynn’ brukes i samme åndedrag som navnet mitt, så egentlig er jeg litt fornøyd også, hehe.

 

Men kort og enkelt forklart; Siden i fjor sommer har alt som har kommet ut, vært enten blyanttynt eller mindre. Alltid.

Ikke én eneste gang har jeg fått til noen svære, “vulgære” greier som i gamle dager. Nei, nå bruker jeg ord som elegante og små lekkerbiskner om det som lander i skåla i stedet. Dét er også ord som sjelden brukes i mitt nærvær. Inntil altså i fjor sommer.

 

Så, altså.

Endret avføringsmønster i form av ny fasong og følelsen av å aldri få tømt meg skikkelig, kombinert med daglige magesmerterog at jeg føler meg enda mer sliten enn før (om mulig, liksom), gjør at jeg nå endelig har tatt affære og bedt om å få en koloskopi.

Jeg tror ikke det er kreft eller noe annet alvorlig. Men jeg vet at jeg bør sjekke meg likevel. Det skal man gjøre når man har hatt unormale symptomer over en viss periode. Jeg er straks 54 år. Ting skjer i denne alderen.

Kanskje er det en polypp som ligger litt i veien i passasjen nedover i systemet. Kanskje er det rett og slett bare IBS’en som sier at “nå får du pinadø skjerpe deg, jente! Spis ordentlig”!

Kanskje får jeg ikke svar på noe som helst.

Men da har jeg iallefall sjekket det ut. Jeg slipper å studere så innmari oppi skåla hver gang jeg har vært på do. For jeg ser jo etter blod, jeg gjør jo det. Men har ikke sett antydning til det heldigvis. Det gjør nok også at jeg er ganske rolig med hensyn til dette.

 

BORTSETT FRA DET FAKTUM AT JEG STARTER OPP MED ET HELVETES TØMMEREGIME FRA I DAG!

 

Jeg fikk henvisning til koloskopi av legen min. “Koloskopi er en undersøkelse av hele tykktarmen ved hjelp av et koloskop. Koloskopet er en bøyelig fiberoptisk slange som føres inn i tarmen. Man kan da inspisere tarmens innside og overføre bilder fra kroppens indre til en TV-skjerm”. (Sakset fra nhi.no)

 

Etter noen dager fikk legen min svar fra koloskopi-mannen om at jeg har så teknisk vanskelige tarmer å komme frem i (ref.min forrige koloskopi for seks år siden), at han anbefaler CT kolografi/ CT Kolon i stedet.

 

“Jippi!”, jublet jeg inni meg. “Jeg slipper å få en slange opp i ræva og langt opp i tarmene! Jeg kan bare legge meg på en benk og ta et bilde med klærne på i full fart. Sååå mye lettere, a gitt”!

 

Neida. Ikke helt sånn, dessverre.

 

Jeg må uansett gjennom et tømmeregime i dag. Det vil si at jeg må faste i hele dag før CT i morgen, og jeg må i tillegg drikke noe greier fra apoteket (900 spenn, takk) flere ganger om dagen som skal sørge for at tarmene blir så godt tømt som mulig før onsdag kl.12.

Yippee-ki-yay!

Dessuten skal jeg visstnok også få en slange opp i fiseringen som skal blåse luft inn i tarmene mens jeg ligger der og blir fotografert i morgen formiddag.

Stilig. Jeg elsker å få en slange ført opp i rompa av et fremmed menneske liggende oppå en benk i et rom med kaldt, hvitt lys rundt meg.

Søren óg.

Ja ja.

 

Det går i det minste fortere enn vanlig koloskopi. Halve tiden, bare.

15-20 minutter med en slange som blåser opp magen som en ballong inn gjennom en fisering som sikkert er sår etter å ha gå på do 63 ganger det siste døgnet for å skvipe ut siste rest av klementinene jeg spiste i går kveld. Au.

BUT WISH ME LUCK, PLEASE.

Hjelp meg gjennom dagen i dag med fasting og tømming, kjære du (gjennom gode tanker eller bønner). Det blir nok en dag med hyppige turer til toalettet. Passer skikkelig fint at jeg har en avtale med Markisemannen i halv tre-tida, kom jeg på… Shit au, – det går som det går.

 

Beklager om jeg har ødelagt for frokosten din. Jeg har ikke spist jeg heller, om det er noen trøst. Og jeg skriver ene og alene fordi det trengs info som dette på www.

Altfor få skriver og forteller om sine tarmproblemer. Og det er synd, for tarmkreft er én av de hyppigste årsakene til kreft her til lands. Om den oppdages tidlig er overlevelsesprosenten ganske høy.

Jeg tror ikke jeg har kreft. Men om det er noe sånt, så håper jeg at jeg ikke sjekker meg for sent bare fordi jeg ikke ville ha en slange opp i asle i så kort tid at det for tidsperspektivet til et helt liv, bokstavelig talt bare ville være for en liten fjert å regne.

 

Gode tanker til mine medsøstre og -brødre som i disse dager også går og venter på en koloskopi eller CT kolon. Det er noe dritt.

 

Glad tirsdag ønskes🥰

 

// Nina

12 kommentarer
   1. Tusen takk, Vibeke🙏
    Og ja, vi er heldigvis mange som får sjekket opp sånne plager.
    Men altfor få snakker om det, og mange kvier seg for å gjøre undersøkelsen.
    Det går helst bra🥰👍

  1. De pasientene jeg har hatt til CT Colon , du vet jeg er ei sånn kjerring som stapper slanger opp i rumpa på folk og blåser inn luft sier at det er en mye mindre smertefull undersøkelse enn coloskopi.
   Det er plass til ganske mye luft i tykktarmen då det pleier å gå bra selv om vi skal fylle tarmene greit opp.
   Radiologene som ser på bildene etterpå kan lage de sånn at de kan se gjennom hele tarmen, “kjøre gjennom den med et kamera liksom!
   Lykke til, og be radiografene stelle pent med deg.

   1. Ja, jeg er happy for at jeg slipper ordinær koloskopi, men i min naivitet trodde jeg at jeg ikke trengte å gjøre noen forberedelser _eller_ få en slange oppi der i det hele tatt når CT ble alternativet.
    Så feil kan man ta, så nå sitter jeg her og venter på at tarmene skal begynne å danse salsa eller no’😂🙈💩💩💩

  2. Har gjort ✌🏼 Divertikulit här ✌🏼 Hej å hå… ✌🏼
   Man överlever ✌🏼 Även om det känns som man skall flyga iväg som en 🎈
   Det kommer gå strålande! De som gör det jobbar med detta jämt och kan sin sak ❤️
   🤞🏼✊🏼

  3. Takk, Jane❣
   Ja, det er det som er godt å vite, at de vet hva de driver med, de radiografene👍☺

   Det går nok veldig fint, men jeg ser frem til alt er over😅😉

  4. Lykke til Nina! Tips: Hold deg hjemme i dag🤪 Se på dette som en skikkelig tarmvask og det er viktig å holde ut for at undersøkelsen skal bli best. Har gjort det flere ganger, men har greie tarmer så jeg slipper det du skal igjennom. Er med i forskningsprosjekt. Dette må du klare Nina så stå på😀

  5. Takk for tips, Ingrid😁
   “Den store tømmedagen” var i går og i natt, – holdt meg hjemme, ja😅👍
   Nå er jeg ferdig med undersøkelsen. Håper det blir lenge til neste gang🤞
   Du er tøff som er med i et sånt forskningsprosjekt, – det er sånne damer Norge vil ha!👏❤👏

  6. Godt at undersøkelsen gikk fint! Har tatt noen sånne undersøkelser selv, og det er ikke moro med den slangen opp i rompa og i tarmen. Fjernet noen polypper men det er noen år siden. Har IBS og matintoleranse. Merker fort på tarmen når jeg har spist noe som ikke er bra. Men det er utrolig mange som har plager med tarmen, og ja man bør følge med på det som vi legger igjen i toalettskåla. Det er på tide at tarmen er noe vi kan snakke om. Noen synes det er flaut, det er på tide å fjerne tabu.
   PS. Første gang jeg kommenterer her og leser bloggen, skal garantert stikke innom oftere.

  7. Tusen takk for fin kommentar!
   Godt det “bare” var polypper du måtte fjerne, – jeg håper ikke de finner noe hos meg, men at det bare er IBS’en som tuller med meg.
   Da kan jeg jo ta grep selv, og det er nok på tide, tror jeg 😅👍

   Ha en fin kveld!

  8. Takk for at du skrev om dette. 👍 Tømmedagen min er nå snart over..ble litt mindre bekymret for morgendagen etter å ha lest disse erfaringene. 🙂Jeg er mest redd for følelsen ved kontrasten i årene…den husker jeg fra en tidligere undersøkelse for mange år siden. 🙈

  9. Den varme følelsen med kontrasten varte bare noen sekunder, litt ekkelt, men så lenge man vet at den kommer, så går det bra.
   Lykke til i morgen, du er vel over det verste nå med tanke på tømmingen😉👍

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg